Nie masz pomysłu na obiad? Ziemniaki, kotlet i surówka już Ci się znudziły? Świetnie trafiłeś! Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy przepisy na pyszne obiady, które będą świetną alternatywą dla tradycyjnych dań. Gazetka Lewiatan pomoże Ci znaleźć potrzebne produkty do ich wykonania w najlepszych cenach, sprawdź już teraz

Kurczak z papryką i szpinakiem

Składniki:

  • filet z kurczaka – 500 g,
  • mąka pszenna – 2 łyżki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • cebula – 1 mała,
  • czerwona papryka – 1 sztuka,
  • olej – 2 łyżki,
  • bulion drobiowy – 200 ml,
  • śmietana 30% – 125 ml,
  • szpinak – duża garść,
  • ser brie lub mozzarella – 50 g.

Sposób przygotowania:

Z filetów odkrajamy błonki oraz kostki. Kroimy wzdłuż na 2 cieńsze filety, a następnie rozbijamy tłuczkiem w najgrubszej części. Doprawiamy według uznania, a następnie obtaczamy w mące. W międzyczasie czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę oraz paprykę kroimy w krótkie paski. Rozgrzewamy dużą patelnię i smażymy filety z każdej strony przez około 2 minuty. Następnie na patelnię dodajemy czosnek, cebulę oraz paprykę i ponownie smażymy przez 2 minuty. Wlewamy bulion i zagotowujemy, po czym gotujemy jeszcze przez kilka minut. Wlewamy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Dodajemy szpinak i gotujemy przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Posypujemy serem i dokładnie mieszamy. Danie świetnie komponuje się z kaszą gryczaną lub ryżem.

Ryba z pieca z brokułami

Gazetka Lewiatan Śląsk – pyszne, obiadowe inspiracje

Składniki:

  • filet z dorsza – 500 g,
  • oliwa – 1 łyżka,
  • mąka pszenna – 3 łyżki,
  • brokuł – ½ sztuki,
  • płatki migdałów – 50 g,
  • masło – 2 łyżki,
  • bulion – 200 ml,
  • śmietana 30% – 100 ml,
  • tarty parmezan – 3 łyżki.

Sposób przygotowania:

Filety płukamy, a następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. Następnie smarujemy oliwą i obtaczamy w łyżce mąki. Układamy na blaszce do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Odcinamy różyczki z brokuła i kroimy je na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do wrzątku i po zagotowaniu gotujemy przez około 2 minuty, odcedzić i doprawić solą.
Na patelnię wsypujemy pozostałą mąkę i podgrzewamy. Mieszając, smażymy przez około minutę, po czym dodajemy masło. Wlewamy bulion oraz śmietankę, cały czas energicznie mieszając – aż sos będzie gładki. Pod koniec doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i dodajemy parmezan.
Na rybie układamy brokuł, a następnie sos. Posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Smacznego!

Gazetka Lewiatan sposobem na oszczędność

Możliwość skorzystania z różnego rodzaju promocji oraz rabatów cieszy każdego. Gazetka Lewiatangazetka-lewiatan.pl pozwoli Ci „upolować” najnowsze okazje! Dzięki jej regularnemu przeglądaniu w łatwy sposób ułożysz plan zakupów na najbliższe dni. Ponadto, znając cenę oraz dni, w których promocja obowiązuje możemy przygotować się, aby zdążyć kupić dany produkt zanim się wyprzeda.

Lewiatan Śląsk – lista dostępnych sklepów

Dla ułatwienia, poniżej przedstawiamy listę naszych sklepów na Śląsku:

  • Bytom
  • Gliwice
  • Jastrzębie-Zdrój
  • Knurów
  • Mikołów
  • Pszczyna
  • Racibórz
  • Radlin
  • Rybnik
  • Rybnik
  • Tarnowskie Góry
  • Wodzisław Śląski
  • Zabrze
  • Żory

Serdecznie zapraszamy do ich odwiedzania!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *