O czym warto pamiętać otwierając restaurację?

Wiele osób poważnie myśli o otworzeniu własnej restauracji. Jak wiadomo, jest to dobry pomysł na biznes. Jednak, do spełnienia marzeń o własnym lokalu prowadzi droga, wysłana nie tylko ciężką pracą, ale również koniecznością wykorzystania swojej inwencji twórczej i przedsiębiorczości. Jak zawsze, wszystkie działania musi poprzedzić sporządzenie dobrego planu.

Plan na biznes

Dobry biznesplan powinien przede wszystkim ujmować profil restauracji, analizę rynku lokalnego oraz okolicy pod kątem ewentualnej konkurencji. Do rozważenia jest też na tym etapie grupa docelowa, a więc stworzenie profilu klienta, dla którego przeznaczony ma być lokal. Bardzo pomocne jest wypisanie mocnych i słabych stron, okoliczności sprzyjających oraz zagrożeń.

Finansowanie

Wiadomo, że bez środków finansowych, trudno byłoby otworzyć restaurację. Dlatego też warto oszacować swoje możliwości, przewidując wydatki na przygotowanie działalności oraz dalsze jej prowadzenie. Jeżeli zdecydujemy się na kredyt, trzeba wziąć pod uwagę warunki, na których będziemy go spłacać. Należy też sprawdzić, czy istnieje możliwość otrzymania dofinansowania.

Najważniejsze formalności

Większość z nas nie lubi załatwiania formalności, ale niestety bez tego nie da się ruszyć z miejsca. Dlatego najważniejsze jest założenie działalności gospodarczej, gdyż jest to konieczny wymóg do prowadzenia biznesu. Łączy się on z obowiązkiem wypełnienia dokumentów dla Urzędu Skarbowego oraz ZUS.
Dalsze formalności będą czekały na nas, gdy będziemy już w posiadaniu swojego lokalu, który musi spełniać wytyczne nie tylko Inspektora Nadzoru Budowlanego, ale również bhp, ochrony przeciwpożarowej i sanepidu. Jak widać, konieczne będą liczne, dodatkowe dokumenty, zezwalające na podjęcie działalności.

Lokal i wnętrze oraz wyposażenie

Bardzo ważna jest lokalizacja restauracji, która jednak wiąże się z podjęciem decyzji, czy lokal kupić, wynająć czy zbudować. Koszt wynajęcia w centrum miasta na pewno będzie wyższy, niż na jego obrzeżach, ale w zamian za to, lokal będzie częściej odwiedzany. Następny krok to zadbanie o fajny wystrój restauracji, najlepiej aby był spójny z jej charakterem oraz serwowanym jedzeniem. Nie mniej ważne jest wyposażenie techniczne lokalu, bez którego żadna restauracja nie może sprawnie działać. Wyposażenie kuchni to temat numer jeden, a tuż za nim plasuje się oprogramowanie gastronomiczne.

Oprogramowanie gastronomiczne – korzyści

Kwestię oprogramowania dla swojej restauracji warto przemyśleć już na etapie tworzenia biznesplanu. Tylko zastosowanie nowoczesnych systemów pozwoli na efektywną obsługę gości, zapewni nadzór nad personelem, ułatwi kontrolę sprzedaży i zapasów.
Zatem odpowiednie oprogramowanie gastronomiczne pozwoli:
– usprawnić pracę personelu poprzez ułatwienie przekazywania informacji,
– podnieść komfort obsługi gości dzięki skróceniu czasu oczekiwania,
– obniżyć koszty funkcjonowania lokalu,
– przyspieszyć tworzenie dokumentów.

Personel restauracji i dobra reklama

Restaurację tworzy nie tylko piękny lokal, ale przede wszystkim ludzie. Najważniejsi są kucharze, którzy przygotują smaczne potrawy oraz profesjonalni i przyjaźni kelnerzy, od których zależy miła atmosfera. Tego właśnie oczekują klienci i od tego zależy popularność lokalu. Warto jeszcze podkreślić siłę reklamy, która, zwłaszcza na początku działalności, powinna przyjąć mocną formę, aby ludzie mogli dowiedzieć się o nowej restauracji.

Posts created 30

Dodaj komentarz

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.