Warzywa marynowane od lat goszczą na polskich stołach. W słoiku najczęściej można spotkać zanurzone w zalewie: ogórki, buraczki, cebulki, i paprykę. Niejednokrotnie w polskiej kuchni królują marynowane grzybki. Jak marynować warzywa i w jaki sposób je podawać?

Jak i po co marynuje się warzywa?

Marynata, a więc baza, dzięki której warzywa nabierają charakterystycznego, kwaskowatego smaku, składa się z: octu, cukru, soli oraz wody. Jako przyprawy stosuje się:

  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • cebula;
  • pieprz czarny;
  • liść gruszy;
  • liść czarnej porzeczki;
  • koper.

Mieszankę doprowadza się do wrzenia, a następnie wlewa do słoików wypełnionych kawałkami warzyw. Bardzo istotne jest, aby słoiki były dobrze zakręcone. Kolejnym etapem jest poddanie ich pasteryzacji, a więc zagotowanie słoików w garnku pełnym wody (szklana część słoików musi znajdować się pod wodą, zakrętki zaś nad jej powierzchnią). Proces pasteryzacji powinien trwać około minut. Dzięki temu przetwory zachowują długi termin ważności, świeży zapach i oryginalny smak.

Dodatek do obiadu i kolacji

Z uwagi na mocny smak i aromat warzywa ze słoika można podawać jako dodatek do drugiego dania. Wspaniale komponują się z mięsem i ugotowanymi ziemniakami. Są urozmaiceniem dla dzieci, które mają tendencję do niejedzenia warzyw. W takiej formie mogą zasmakować maluchom.

Warzywa marynowane można kłaść na kanapki z serem żółtym i wędliną. Największą popularnością cieszą się marynowane ogórki, patisony i papryka. Dekorowanie kromek chleba kawałkami warzyw z zalewy to również świetny sposób na to, aby przekonać dzieciaki do konsumowania warzyw. To również doskonała przekąska między posiłkami.

Koreczki dla gości

Koreczki, a więc małe przekąski z wykorzystaniem wykałaczki chyba nigdy nie wyjdą z mody. Są prawdziwą ozdobą stołu i kombinacją smaków. Na wykałaczkę można nadziać na przykład kawałki sera żółtego, szynki, kabanosa, oliwki i inne warzywa marynowane. Im więcej zróżnicowanych składników, tym koreczki są bardziej kolorowe i ładniej prezentują się na stole. Koreczki można pionowo postawić na talerzu lub wbić w okrągłe owoce – jabłka lub arbuzy. Każda osoba przybyła na domowe zorganizowane przyjęcie będzie zachwycona – kolorowe „jeże” to bardzo oryginalne i nietuzinkowe dekoracje.

Warzywa marynowane były znane za czasów PRL-u. Polskie imieniny bez śledzika i ogórków konserwowych? Ciężko było sobie to wyobrazić. Ze względu na mały rozmiar, to wymarzona przystawka zaostrzająca apetyt, którą na wejściu można witać gości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *