Społecznościowy potentat po raz kolejny pokazał, że prywatność swoich użytkowników ma w głębokim poważaniu.
Facebook uruchomił funkcję automatycznego rozpoznawania twarzy na zdjęciach. Szkopuł w tym, że owa funkcja jest domyślnie włączona.

Nie wierzycie? Sprawdźcie sami: Kliknijcie „Ustawienia prywatności”, następnie „Dostosuj ustawienia”. W sekcji „Rzeczy, które inni udostępniają” znajdziecie pozycję „Proponuj znajomym zdjęcia, na których jestem”, która jest aktywna.

Każde zdjęcie publikowane na Facebooku jest teraz analizowane przez system, który szuka na fotografii znajomych twarzy. Wystarczy, że złośliwy znajomy umieści kompromitujący obrazek, na którym zostaliście uwiecznieni. Co prawda Facebook nie oznaczy Was na tym zdjęciu automatycznie, lecz zasugeruje znajomym, by to zrobili. Wśród nich zawsze znajdzie się nadgorliwiec, który kadr otaguje. Wtedy zdjęcie pojawi się na Waszej Tablicy.

Oczywiście, że można ręcznie usunąć znacznik z każdej fotografii, ale nikt nie przesiaduje na Facebooku 24 godziny na dobę, więc lepiej domyślne rozpoznawanie naszej twarzy na zdjęciach jak najszybciej wyłączyć, zanim niechciany kadr pojawi się na naszym profilu.

Ustawienia prywatności —> Dostosuj ustawienia —> Rzeczy, które inni udostępniają —> Proponuj znajomym zdjęcia, na których jestem – i tu klikacie wyłączone.

Wpis z archiwalnej wersji. Przepraszamy za ewentualne zmiany.

2 Replies to “Automatyczna kompromitacja na Facebooku – wyłącz to!

  1. Ludzie, niektórzy nie używają fb do wstawiania fotek…. np. ja nie mam żadnych, założyłam po to aby utrzymac kontakt ze znajomymi ze szkoły bo właśnie się rozstaliśmy…. Więc nie każdy kto ma fb to debil… :/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.