Jesteś osobą szukającą alternatyw kawy, które umożliwią równie satysfakcjonujące pobudzenie? Zależy Ci na znalezieniu zdrowego napoju niewpływającego negatywnie na funkcjonowanie organizmu? Sprawdź, czym jest tzw. matcha i poznaj jej wyjątkowe właściwości, które docenione zostały przez wiele osób na świecie.
Matcha – kawa czy herbata?
Matcha jest substancją, która przyjmuje charakterystyczną postać wyraźnie zielonego proszku. Posiada ona właściwości pobudzające, dlatego wiele osób spożywa ją zamiennie z kawą. Nie każdy jednak wie, iż napój ten zaliczany jest do kategorii herbat. Co więcej, gatunek ten jest traktowany jako jeden z najzdrowszych i najkorzystniejszych dla organizmu.
Matcha wytwarzana jest na bazie rośliny, której liście podczas plantacji, w trakcie codziennych warunków uprawy, osłaniane są przed słońcem za pomocą pędów. To sprawia, że zwiększa się produkcja chlorofilu, a sam krzew wzbogacany jest o naturalne wartości odżywcze. Zielony proszek po zaparzeniu ma bardzo charakterystyczny słodki posmak, w którym są również wyczuwalne delikatne nuty goryczki. Zawdzięcza się to tzw. L-teaninie, która pod wpływem słońca przekształca się w katechinę odpowiedzialną za smak umami.
Jak powstaje matcha?
Proces powstawania matchy jest niezwykle wyjątkowy. Wszystko zaczyna się już na etapie plantacji. Sam proces zbierania liści rośliny jest niezwykle pracochłonny i wymaga niezwykłej precyzji i staranności. W ciągu roku jeden krzew może być oberwany jedynie trzy razy. Pierwszy etap wykonywany jest najczęściej w połowie kwietnia, drugi około czerwca i lipca, ostatni natomiast w sierpniu. Każdy kolejny zbiór delikatnie osłabia intensywność liści, dlatego poszczególne liście herbaty matcha różniące się etapami procesów zbierania mają delikatnie inny kolor i smak.
Zebrane i starannie wyselekcjonowane liście krzewu poddawane są procesom parowania i suszenia. Powinno się to stać tuż po transporcie, tak aby wszystkie właściwości rośliny nie zdążyły się utlenić. Parowanie matchy sprawia, że zachowuje ona swój zielony, bardzo intensywny kolor. Końcowym etapem jest zmie
lenie liści na proszek, który następnie wsypuje się do opakowań i sprzedaje hurtowo w sklepach.
Jak pić matchę?
Matcha to herbata, którą doceniło już bardzo dużo osób. Coraz więcej miłośników pobudzających właściwości kawy zamienia ją właśnie na tę charakterystyczną zieloną herbatę. Należy jednak przede wszystkim podkreślić, iż napój ten powinien być przygotowany w odpowiednich warunkach. Zbyt wysoka temperatura parzenia może bowiem zniwelować wszystkie cenne właściwości suszu. Najlepiej, jeśli napar przygotowuje się w wodzie o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Propozycję tą można również spożywać na zimno np. w postaci Matchbaty od polskiego producenta ON Lemon.
Jakie właściwości ma matcha?
Zielona herbata stała się ulubieńcem nie tylko ze względu na właściwości pobudzające. Herbata pozwala również na odprężenie się organizmu oraz usprawnienie procesów myślowych człowieka. Zawdzięcza się to zawartości wielu aminokwasów, witamin oraz przeciwutleniaczy, których zawartość w matchy jest znacznie większa niż w innych napojach tego rodzaju. Zielony proszek pokochały również osoby, które przez dłuższy czas zmagały się z niską odpornością organizmu. Regularne spożywanie naparu z zielonych liści krzewu pozytywnie wpływa na lepsze funkcjonowanie, wykazując tym samym działanie antybakteryjne i antywirusowe. Wcześniej wspomniany napój ON Lemon charakteryzuje się zdrowym składem, w który nie wchodzą żadnego rodzaju sztuczne substancje czy barwniki. Sięgając po gotową matchę, dobrze jest być na to uczulonym. W innym przypadku napój poza dobrym smakiem, nie przyniesie żadnych korzyści zdrowotnych.