Lubisz brokuły? Nie wyobrażasz sobie Twojej diety bez soczystego szpinaku? A może poszukujesz po prostu ciekawego przepisu na urozmaicenie Twojej kuchni? Farsz brokułowo-szpinakowy będzie idealną propozycją na smaczne urozmaicenie przekąsek.

Do czego się nada?

Farsz który możesz łatwo i w szybki sposób przyrządzić w swojej kuchni będzie idealnym nadzieniem dla pysznych pierogów, tarty czy naleśników. Może się okazać ciekawym urozmaiceniem tak lubianych krakersów, słonych ciastek czy innych “szybkich” potraw.
Jak zrobić więc ciekawe uzupełnienie popularnych przekąsek? Do tego będą potrzebne produkty spożywcze, które znajdują się zawsze w kuchni pod ręką.

Farsz składać się będzie głównie z brokułów i szpinaku, ale prócz nich będą potrzebne niezbędne produkty takie jak:
– 500 gram szpinaku,
– 4 łyżki masła,
– 300 gram brokułów,
– 2 cebule,
– 7 łyżek sera typu Feta,
– pół pęczka pietruszki,
– 3 łyżki oleju
– przyprawy typu pieprz, sól – do podkreślenia smaku.

Jak przygotować smaczny farsz?

Cebulę należy obrać ze skórki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Dzięki temu w późniejszym czasie szybko będzie mogła zarumienić się na rozgrzanym oleju. Szpinak należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić trzeba 4 łyżki masła, na którym szpinak będzie się smażył z cebulą. Gdy cebula się zarumieni, a szpinak straci na swojej objętości należy dodać ser feta, całość doprawić pieprzem oraz solą do smaku i pozostawić na chwilę na rozgrzanej patelni mieszając co jakiś czas. W międzyczasie należy dokładnie umyć brokuły i pokroić je na drobne kawałeczki. Dzięki temu będą mogły szybciej się ugotować w wodzie, którą w międzyczasie należy przygotować i lekko osolić. Gdy brokuły się ugotują, delikatnie należy je odcedzić i dodać do smażącej się masy szpinakowo-cebulowej. Do tego wkroić należy opłukaną wcześniej pietruszkę. Całość ewentualnie doprawić i smaż
yć jeszcze przez chwilę mieszając tak, by składniki mogły się płynnie ze sobą połączyć.

I takim oto sposobem powstał smaczny i pożywny farsz brokułowo-szpinakowy, który można użyć na wiele różnych sposobów.
Jednym z najciekawszych jest zapieczenie go w cieście francuskim. Ciasto można pokroić na małe kwadraciki, a następnie nakładać łyżeczką farsz na nie i zamknąć albo drugim warstwą ciasta od góry albo zawinąć rogi do środka tworząc koszyczek. Tak utworzone “pierożki” trzeba piec przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Farsz brokułowo-szpinakowyhttps://rogowski.net.pl/portfolio_item/farsz-brokulowy-szpinakowy/ znajdzie przeróżne zastosowanie w kuchni. Będzie idealnym uatrakcyjnieniem nie tylko szybkich przekąsek, ale może również być dodatkiem do mięs, tworząc część dań głównych.
Zastosowań jest wiele – pozwolić trzeba sobie tylko na ich odkrycie!